16.4.2014

Ihanaa kasvispiirakkaa

Elämä voittaa. Olen vähän kasvatellut taimia ja laittanut erinäisiä siemeniä itämään. Oikein ilahduin tänä aamuna, kun huomasin olevani innostunut tuollaisesta: jos haluaa kasvattaa jotain uutta, niin sehän on tulevaisuuteen katsomisen merkki, eikö? Ruokapiirin tilauksenkin tein sitä silmälläpitäen, että mitä perunalajikkeita laitetaan pottumaahan. Olen iloinen itsestäni, pitkästä aikaan. "Rouva on tullut kuorestaan ulos", totesi puoliso.

Nyt laitan tähän sen maukkaan kasvispiiraan ohjeen, josta mainitsin aiemmin. Tästä pitävät muutkin kuin kasvissyöjät, voin luvata sen. Meillä tuo Venlukainen ei syö lihaa, joten yritän aina keksiä jotain hyviä kasvisruokia, jotka kelpaavat kaikille. Tämä ohje on alunperin Hellapoliisilta, olen vähän muunnellut sitä oman perheeni makuun.

Välimeren kasvispiirakka


Pohja:
125 g voita
2,5 dl jauhoja (kokojyvä- ja tavallisia vehnäjäuhoja)
ripaus suolaa
pari rkl vettä

Nypi jauhot, voi ja suola murumaiseksi seokseksi, lisää tilkka kylmää vettä ja sekoita taikina nopeasti tasaiseksi. Levitä piirasvuoan (Ø n. 28 cm,) pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin siksi aikaa, kun pilkot täytteen ainekset.

Täyte:
salaattijuustokuutioita
kirsikkatomaatteja puolitettuna
aurinkokuivattuja tomaatteja silputtuna
oliiveja puolitettuna
juustoraastetta (mielellään voimakkaan makuista, esim. Emmental puna- tai mustaleima)
reilusti tuoretta basilikaa silputtuna
3 dl kermaa
3 munaa
ripaus suolaa
(ripaus mustapippuria myllystä)

Ripottele piiraspohjalle salaattijuustokuutioita, tomaatit, oliivit, basilika, juustoraaste ja pyöräytä pippurimyllystä vähän mustapippuria päälle. Sekoita kerma, munat ja suola keskenään ja kaada vuokaan. Paista 200°C n. ½ tuntia.
Meillä eivät kaikki oikein välitä oliiveista, joten jätin ne viime kerralla laittamatta, mutta minusta ne kyllä kuuluvat tähän piiraaseen makua antamaan.

Ennen  paistamista


Valmis piiras, nam.

11 kommenttia:

  1. On ihana tunne, kun huomaa yhtäkkiä itsestään, että sitähän onkin heräämässä eloon. Monille niin itsestäänselvyyksiä, joita ei ymmärretä noteerata miksikään.

    Piirakka näyttää hyvälle. Voisinpa melkein kähveltää ohjeen ja tehdä tuon piirakan tänään. Jääkaapissa taitaa olla aineksetkin kutakuinkin valmiina ja osa on pakko käyttää mitä pikimmiten, etteivät mene vanhaksi.
    Rakastan näitä teidän blogeja tämänkin takia, että näistä saa ajatustenvaihdon lisäksi hyväksi havaittuja reseptivinkkejä. :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jee! Kaikki ainekset ovat valmiiksi jääkaapissa ja niistä voi, munat, kerma sekä tomaatit joutavat pikaisesti käytetyksi. Saat kaksi kertaa arvata, mitä tänään syömme?!

      Poista
    2. Niinpä. Tuntuu ihmeelliseltä, kun jaksaa taas jotain tehdäkin, leipoakin jopa.
      Toivottavasti piiras maistui :-)

      Poista
  2. Vai kuorestaan ulos :) kuin etanan kanssa eläis?
    Mie tykkään just tuollaisista piirakoista, vaan kun kukaan muu ei meillä tykkää... ja on vielä kamuna-allergikkokin perheessä. Juusto ei käy yhelle, tomaatti ei käy toiselle... just eilen kun esikoinen valitti makarooneista, ihmettelin, että miten se voi inhota jotain makaroonia, jota meillä aina käytetään, kun se on kuitenkin tässä perheessä ja tällä makarooniruokavaliolla kasvanut. Niinku että nykyään pitäs joka perheenjäsenelle tehdä eri sapuskat, pastalajista lähtien!!! Yks haluaa Lidlin pikamakaroonia, toinen spagettia ja kolmannelle tricoloripastaa. Huokaus.

    Tähän aikaan vuodesta on kiva kasvatella mitä vain, mikä kasvuun lähtee :) kesemmällä ulkona on vihreää niin paljon, ettei se enää niin sykähdytä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Etana tai kilpikonna ovat aika lähellä kuvaa meikäläisestä ;)
      Minä kun luulin, että meidän pikkutyttö on nirso! Mutta tutulta kuulostaa: pienemmälle eivät esim. kelpaa mitkään täysjyväpastat, kun ne ovat muka "ruismakaroneja". Olen yrittänyt selittää, miksi täysjyväpasta on tummempaa, mutta ei mene läpi.

      Poista
  3. Anonyymi16.4.14

    Tosi mukava kuulla, että olet "tullut ulos kuorestasi" !! Luonnon heräämisellä (ja Sulolla) on ihmeellinen voima.
    Minäkin olen suunnitellut (eikös se ole puoliksi tehty) kaikkea pihaan liittyvää. Miehelle esitellyt ja kysynyt voiko toteuttaa. Käytäviä, kiviaskelmia ja hyönteishotellia ym. Ovat kuulemma toteuttamiskelpoisia. Siellä puutrahamessuilla sai kaikkia ideoita, teki hyvää.

    Onpas herkullisen näköinen piiras! Lisään salaa siihen salamikuutioita:-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinulla on ihan isommanlaisia suunnitelmia! Minä olin aika tyytyväinen, kun sain koristeomenapuun leikattua eilen, vihdoin. Muutaman viikon töllötellyt sitä ikkunasta ensin :D
      Kyllä tuo salami varmaan maistuisi Venlallekin, mutta ei se vaan periaatteestaan anna periksi. Ihan hyvä.

      Poista
  4. Hyvä kun olet herännyt :) Mulla on aaltoliike hyvin päivittäistä, joka päivä välillä on aallonpohjassa ja sit joku pikkujuttu usein nostaa ylös.
    Herkullisen näkönen piiras, juu, ei voi olla huonoa kun on kermaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päivästä se on kiinni minullakin, nyt oli vain pitempi, kuukausien alavireinen jakso, jolloin en pirteimmillänikään ollut "normaali". Nyt taitaa elämä voittaa, ihanaa!

      Poista
  5. Anonyymi16.4.14

    Apua, mulla on niin nälkä ja tämmönen kuva sit. Harmi kun tota ei voi tilata valmiina tähän :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aika nopsakka tuo on valmistaa, joten teet sen kyllä äkimmin kuin että laittaisin täältä tulemaan :D Kiitos, että käyt lukemassa ja kommentoimassa täällä!

      Poista