Laitanpa tähän nyt sen ihanan päärynä-suklaatortun ohjeen,
josta tuossa jo vihjasin. Tämäkin resepti on jo hamalta 80-luvulta, kuten monet
niistä, jotka olen parhaiksi havainnut. Niitä samoja hyviksi todettuja tulee
sitten valmistettua vuodesta toiseen. Tämän tortun täytteenä ovat
säilykepäärynät, mutta varmasti voi käyttää myös esimerkiksi banaania tai
jotain omaa lempihedelmää. Minä olen aina laittanut vain noita päärynöitä. En
ole muuta kokeillutkaan, koska juuri tuo täyte on niin herkullista, että ei
mielestäni paremmaksi voi tulla.
Päärynätorttu
Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl
vehnäjauhoja
½ dl
kaakaota
1 tl
leivinjauhetta
Valmista
kääretorttupohja vatkaamalla munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi ja lisäämällä keskenään
sekoitetut kuivat aineet taikinaan sihdin läpi ja varovasti sekoittaen.
Paista 225° C,
n. 8–10 min.
Täyte ja
kuorrute
1 tlk
säilykepäärynöitä + lientä kostutukseen
Kiisseli kuorrutetta varten:
1 d sokeria
½ dl
kaakaota
1 dl kermaa
2 keltuaista
Sekoita
kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen.
Jäähdytä esim. kylmässä vedessä.
Sen jälkeen:
150 g voita
2 valkuaista
1 tl
vaniljasokeria
Vatkaa voi
vaahdoksi, lisää vaahtoon kiisseli vatkaten, valkuaiset yksitellen myös hyvin vatkaten
ja lopuksi vaniljasokeri.
Huom!
Minulle on joskus käynyt niin, että kuorrute on juoksettunut. En ole
leipomisasiantuntija, joten en oikein tiedä, mistä se johtuu, mutta olen
huomannut, että se saattaa liittyä siihen, että valkuaista on liikaa suhteessa
voihin. Joten olen käyttänyt sitten vähän reilummin voita ja jättänyt pienen
tilkan valkuaista laittamatta, jos kananmunat ovat tosi isoja.
Kostuta
torttupohjaa päärynöiden liemellä, levitä sitten pohjalle siivutetut hedelmät.
Levitä suklaakuorrutteesta noin kolmasosa päärynöiden päälle ja kääri torttu
rullalle. Levitä loppu kuorrute tortun päälle ja koristele haluamallasi
tavalla. Tämä täyte sopii tietysti myös täytekakun täytteeksi. On suussasulavaa, nam.
Tämännäköistä sisältä. Piti tehdä toinen pikkutorttu, kun ei mahtunut yhdessä osassa vadille. |
Kuorruttelemassa torttua |
Leipurit. En edes huomannut, että pikkutyttö kuvailee koko ajan (onkohan mulla aina noin myrtsi naamataulu). |
Vai on muka herkullisesta kaukana :))) Mie tykkään kanssa säilykepäärynästä, sitä vois syyä vaikka purkillisen kerralla...
VastaaPoistaPurkkihan onkin aika pieni... No, joskus jotain hyvääkin tässä elämässä :D
PoistaAivan mahtavan näköinen, otan ohjeen heti ylös! Säilykepäärynoista on moneksi, minä esim pilkon purkillisen pieneksi aina tiikerikakun vaaleaan takinaan, sekaantuu vatkatessa ihan mössöksi, ja liemen laitan tummaan osaan. Valmiista kakusta ei päärynää huomaa, mutta se antaa mehevyyttä.
VastaaPoistaKokeilen tuota päärynää tiikerikakussa seuraavan kerran, kiitti vinkistä!
PoistaNo niin ja tervetuloa Luostariin! <3
VastaaPoistaVaan mitä minä näenkään sillä tuo naisihminen tuossa yläpuolellani tietää että suhtaudun tavanomaista herkemmin (no kuola valuu jos rehellisiä ollaan) näihin ruokapostauksiin ja varsinkin kun kyseessä on tuollaiset jälkkärit - olkoonkin että Rantis rääkkää meikäläistä aina Karjalanpaistilla joka suurin intohimoni <3
Laitoin sut Luostarin seinälle (hieman kornisti sanottu mutta blogias meinaan) ja palailen kunhan saan päivän tekstin naputeltua ja Luostarin seinät parempaan kuntoon. Oli näetsen taas se kommaloota kateissa :D
Kiitos kaunis ja suuri, luostarin tarpeessa tässä ollaankin! Sinulla on hyvät jutut blogissasi, alan vasta tarkemmin nyt tutustua. Ja tervetuloa tänne myös!
PoistaHei vielä! En saa laitettua kommenttia sun blogiisi, en kai vain osaa... Kirjoitin ja lähetin, mutta sitten siihen jäi vaan "pampula" pyörimään... :(
PoistaKiitosta vaan ja vielä kerran tervetuloa meidän...hmm..vallan erinomaiseen seurakuntaan!
PoistaHyvin se sun kommasi siellä näkyi vaikka olitkin kaiketi tarkoittanut sen eri paikkaan? Ei haittaa mitään ja kävin jo vastailemassakin :D
Mä teen säilykepäärynöistä torttua eli vuokaan torttupohja ja päälle päärynöitä, kanelia yms. varovasti sekä sössö kermaviilistä, eguista jne. Varsin sanoisinko hyvää tulee siitäkin :)
VastaaPoistaKuulostaa herkulta. En olekaan juuri käyttänyt noita päärynöitä muuhun kuin tähän omaan reseptiini, mutta nyt on jo pari uutta vinkkiä lisää! :-)
PoistaNam, hyvältä näyttää - ja varmasti maistuukin. Tätä teen kun seuraavan kerran pyydän porukkaa kyläilemään! Nyt laihdutuskuurin alettua en taida uskaltaa...
VastaaPoistaOmat lapset eivät syö mitään kakkua, torttua tai pikkuleipiä; jäätelö ja karkit vain maistuvat. Ja herkkujälkirruat, cup caket ja mud caket. Harmittaa, kun mikään "vanhanaikainen herkku" à la 80-luku ei kelpaa...
Helou! Yritin jo aiemmin vastata sinulle, mutta tämä kone on temppuillut, tai siis netti lähinnä ja bloggeri nimenomaan. Mutta nyt onnistuu!
PoistaLaihdutuskuurit himputtiin! Mulla on tullut vain entisestään lisää kiloja liikunnan aloitettuani, kumma kyllä. Sitä tietenkin tulee syötyä entistä suuremmalla halulla kaikkea. Mutta silti tunnen olevani paljon terveempi, joten ei se aina niistä läskeistä terveys ole kiinni, siis että niitä olis vähän.
Meilläkin menee vähän siihen malliin, että tuo nuoriso leipoo ja valmistaa niitä "trendikkäämpiä" ruokia ja leivonnaisia, minä perinteisempiä. Lähes kaikki kyllä uppoaa joka sorkalle :D