13.1.2014

Namia kakkua

Laitanpa tähän nyt sen ihanan päärynä-suklaatortun ohjeen, josta tuossa jo vihjasin. Tämäkin resepti on jo hamalta 80-luvulta, kuten monet niistä, jotka olen parhaiksi havainnut. Niitä samoja hyviksi todettuja tulee sitten valmistettua vuodesta toiseen. Tämän tortun täytteenä ovat säilykepäärynät, mutta varmasti voi käyttää myös esimerkiksi banaania tai jotain omaa lempihedelmää. Minä olen aina laittanut vain noita päärynöitä. En ole muuta kokeillutkaan, koska juuri tuo täyte on niin herkullista, että ei mielestäni paremmaksi voi tulla.

Päärynätorttu



Pohja:
4 munaa
1 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
½ dl kaakaota
1 tl leivinjauhetta

Valmista kääretorttupohja vatkaamalla munat ja sokeri hyväksi vaahdoksi ja lisäämällä keskenään sekoitetut kuivat aineet taikinaan sihdin läpi ja varovasti sekoittaen.
Paista 225° C, n. 8–10 min.

Täyte ja kuorrute
1 tlk säilykepäärynöitä + lientä kostutukseen

Kiisseli kuorrutetta varten:
1 d sokeria
½ dl kaakaota
1 dl kermaa
2 keltuaista

Sekoita kaikki ainekset kattilassa ja kuumenna koko ajan sekoittaen kiehumispisteeseen. Jäähdytä esim. kylmässä vedessä.
Sen jälkeen:

150 g voita
2 valkuaista
1 tl vaniljasokeria

Vatkaa voi vaahdoksi, lisää vaahtoon kiisseli vatkaten, valkuaiset yksitellen myös hyvin vatkaten ja lopuksi vaniljasokeri.
Huom! Minulle on joskus käynyt niin, että kuorrute on juoksettunut. En ole leipomisasiantuntija, joten en oikein tiedä, mistä se johtuu, mutta olen huomannut, että se saattaa liittyä siihen, että valkuaista on liikaa suhteessa voihin. Joten olen käyttänyt sitten vähän reilummin voita ja jättänyt pienen tilkan valkuaista laittamatta, jos kananmunat ovat tosi isoja.

Kostuta torttupohjaa päärynöiden liemellä, levitä sitten pohjalle siivutetut hedelmät. Levitä suklaakuorrutteesta noin kolmasosa päärynöiden päälle ja kääri torttu rullalle. Levitä loppu kuorrute tortun päälle ja koristele haluamallasi tavalla. Tämä täyte sopii tietysti myös täytekakun täytteeksi. On suussasulavaa, nam.

Tämännäköistä sisältä. Piti tehdä toinen pikkutorttu, kun ei
mahtunut yhdessä osassa vadille.


Kuorruttelemassa torttua

Leipurit. En edes huomannut, että pikkutyttö kuvailee
koko ajan (onkohan mulla aina noin
myrtsi naamataulu).


12 kommenttia:

  1. Vai on muka herkullisesta kaukana :))) Mie tykkään kanssa säilykepäärynästä, sitä vois syyä vaikka purkillisen kerralla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Purkkihan onkin aika pieni... No, joskus jotain hyvääkin tässä elämässä :D

      Poista
  2. Anonyymi13.1.14

    Aivan mahtavan näköinen, otan ohjeen heti ylös! Säilykepäärynoista on moneksi, minä esim pilkon purkillisen pieneksi aina tiikerikakun vaaleaan takinaan, sekaantuu vatkatessa ihan mössöksi, ja liemen laitan tummaan osaan. Valmiista kakusta ei päärynää huomaa, mutta se antaa mehevyyttä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeilen tuota päärynää tiikerikakussa seuraavan kerran, kiitti vinkistä!

      Poista
  3. Anonyymi13.1.14

    No niin ja tervetuloa Luostariin! <3
    Vaan mitä minä näenkään sillä tuo naisihminen tuossa yläpuolellani tietää että suhtaudun tavanomaista herkemmin (no kuola valuu jos rehellisiä ollaan) näihin ruokapostauksiin ja varsinkin kun kyseessä on tuollaiset jälkkärit - olkoonkin että Rantis rääkkää meikäläistä aina Karjalanpaistilla joka suurin intohimoni <3

    Laitoin sut Luostarin seinälle (hieman kornisti sanottu mutta blogias meinaan) ja palailen kunhan saan päivän tekstin naputeltua ja Luostarin seinät parempaan kuntoon. Oli näetsen taas se kommaloota kateissa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kaunis ja suuri, luostarin tarpeessa tässä ollaankin! Sinulla on hyvät jutut blogissasi, alan vasta tarkemmin nyt tutustua. Ja tervetuloa tänne myös!

      Poista
    2. Hei vielä! En saa laitettua kommenttia sun blogiisi, en kai vain osaa... Kirjoitin ja lähetin, mutta sitten siihen jäi vaan "pampula" pyörimään... :(

      Poista
    3. Anonyymi14.1.14

      Kiitosta vaan ja vielä kerran tervetuloa meidän...hmm..vallan erinomaiseen seurakuntaan!
      Hyvin se sun kommasi siellä näkyi vaikka olitkin kaiketi tarkoittanut sen eri paikkaan? Ei haittaa mitään ja kävin jo vastailemassakin :D

      Poista
  4. Mä teen säilykepäärynöistä torttua eli vuokaan torttupohja ja päälle päärynöitä, kanelia yms. varovasti sekä sössö kermaviilistä, eguista jne. Varsin sanoisinko hyvää tulee siitäkin :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaa herkulta. En olekaan juuri käyttänyt noita päärynöitä muuhun kuin tähän omaan reseptiini, mutta nyt on jo pari uutta vinkkiä lisää! :-)

      Poista
  5. Nam, hyvältä näyttää - ja varmasti maistuukin. Tätä teen kun seuraavan kerran pyydän porukkaa kyläilemään! Nyt laihdutuskuurin alettua en taida uskaltaa...

    Omat lapset eivät syö mitään kakkua, torttua tai pikkuleipiä; jäätelö ja karkit vain maistuvat. Ja herkkujälkirruat, cup caket ja mud caket. Harmittaa, kun mikään "vanhanaikainen herkku" à la 80-luku ei kelpaa...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Helou! Yritin jo aiemmin vastata sinulle, mutta tämä kone on temppuillut, tai siis netti lähinnä ja bloggeri nimenomaan. Mutta nyt onnistuu!
      Laihdutuskuurit himputtiin! Mulla on tullut vain entisestään lisää kiloja liikunnan aloitettuani, kumma kyllä. Sitä tietenkin tulee syötyä entistä suuremmalla halulla kaikkea. Mutta silti tunnen olevani paljon terveempi, joten ei se aina niistä läskeistä terveys ole kiinni, siis että niitä olis vähän.
      Meilläkin menee vähän siihen malliin, että tuo nuoriso leipoo ja valmistaa niitä "trendikkäämpiä" ruokia ja leivonnaisia, minä perinteisempiä. Lähes kaikki kyllä uppoaa joka sorkalle :D

      Poista