27.3.2012

Lohturuokaa

Koska tämä blogi on olevinaan vkusnaja eli herkullinen, vaikkakin жопа, niin laitanpa tähän mieluisimman lohtuleivonnaiseni ohjeen.
Rakastan juustokakkua ja leivonkin sitä lähes aina, kun tiedän vieraita olevan tulossa. Jos vieraita ei ole tulossa, puolitan tuon ohjeen ja teen pienempään vuokaan (kuvan pala on juuri sellaisesta pikkukakusta). Saatan syödä koko kakunkin yksin, jos kukaan ei kiinnitä sen jääkaapissa oloon mitään huomiota. En toki ahmi leivonnaista yhdellä kertaa, vaan käyn hakemassa aina mukavan palan kera mansikkasurvoksen ja herkuttelen telkkarin tai kirjan ääressä sohvannurkassa (viltin alla). Tämä sopii muuten oikein hyvin myös pääsiäisleivontaan. Vielä enemmän pääsiäismäisen kakusta saa, kun laittaa pohjan päälle ennen täytteen lisäämistä esim. valutettuja säilykepersikan- tai aprikoosinpuolikkaita.

JUUSTOKAKKU


Pohja
100 g                   voita
1 dl                      sokeria
1                           muna
2,5 dl                  vehnäjauhoja
1 tl                       leivinjauhetta
Täyte
500 g                   maitorahkaa
400 g                   maustamatonta tuorejuustoa
(eli 2 rasiaa)
n. 1 rkl                sitruunamehua
                             (raastettua sitruunan kuorta)
2,5 dl                  sokeria
2 rkl                     vaniljasokeria
1 dl                      perunajauhoja
5                           munaa
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää muna ja jauho-leivinjauheseos. Sekoita tasaiseksi.

Pohjusta leivinpaperilla halkaisijaltaan 24 cm:n irtopohjavuoka. Voitele vuoan reunat. Taputtele kakkutaikina vuoan pohjalle ja reunoille. Laita vuoka jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Yhdistä kulhossa kaikki kakun täytteen aineet. Vatkaa seosta sähkövatkaimella n. 3 min, kunnes se on tasaista ja kuohkeaa. Kaada täyte taikinapohjalle. Paista 175 asteessa uunin alimmalla tasolla noin tunti. Peitä kakku paiston puolivälissä leivinpaperilla, ettei pinta tummu liikaa. Anna kakun jäähtyä kylmäksi vuoassa. Irrota kylmä kakku varovasti vuoasta.

Tarjoa juustokakun kanssa marjakastiketta. Soseuta n. 1/2 litraa marjoja. Jos haluat oikein hienon kastikkeen, puserra sose siivilän läpi. Mausta sokerilla.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti