9.3.2013

Sipulipiirakkaa äiti-tytärpäivänä

Nam. Leivoin tänään pitkästä aikaa sipulipiirakkaa, joka on kuulunut suosikkileipomuksiini ainakin jotain 25 vuotta. Laitan nyt ohjeen tänne, sillä tämä on tosiaan aivan älyttömän yksinkertainen ja silti myös suussa sulavan herkullinen piirakka. Tällä on vuosien varrella aina viimeistään hurmattu uudet poikaystävät (osa olis kyllä saanu jäädä väliin). Ei ehkä  tosin  kannata sipulinvihaajille tyrkyttää, tai en tiedä, saattaa tätä maistettua mieli muuttua!

SIPULIPIIRAKKA

 
Pohja:
125 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
(½ tl leivinjauhetta)
n. 2 rkl kylmää vettä

Nypi voi ja jauhot murumaiseksi seokseksi, lisää kylmä vesi ja sekoita taikina nopeasti valmiiksi. Levitä piirasvuoan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin täytteen valmistamisen ajaksi.

Täyte:
n. 3 aika isoa sipulia
2 rkl vehnäjäuhoja
n. 1 tl suolaa
(sinihomejuustomuruja)
kuminoita
 
Kuori ja silppua sipulit ja kuullota öljytilkassa paistinpannulla. Lisää jauhot ja sekoita hetki, mausta suolalla. Levitä seos piiraspohjalle. Laita myös sinihomejuustoa, jos haluat; alkuperäisessä ohjeessa ei sitä ole, mutta minusta se sopii tähän hyvin.  Ripottele pinnalle mausteeksi kuminoita. Päälle vielä munamaito:

2 tai 3 munaa
2 tai 3 dl ruokakermaa
vähän suolaa

Paista 200 asteessa n. 40 min.

Niin, äiti-tytärpäivä meillä on ollut siksi, koska mieheni lähti taas johonkin maanpuolustushommiin ja pikkutyttö iskänsä luo. Eli jäätiin teinin kanssa kahden. Aamupäivällä en vielä edes yritellyt häntä herätellä, kävin yksikseni aurinkoisessa säässä kävelyllä ja aivan aamusella kuntosalilla. Sitten iltapäivän puolella söimme ”aamupalaa”, minä jo monennen kerran tänään. Mutta tälle aamiaiselle otimme croissantit esiin ja nautimme niitä juuston sekä oman omenahillon kera. Olisin paistanut pekonia ja muniakin, mutta kun tuo tytär ei syö kumpiakaan, ihme epeli. Sitten siirryimmekin olkkarin sohvalle elokuviin katsomaan Tie pohjoiseen. Teini ei ollut sitä vielä nähnyt, minä kävin sen ensin katsomassa pikkutytön kanssa elokuvissa, sitten puolison kanssa katsoin tuon DVD:n ja nyt uudestaan teinin kanssa. Eli näin tänään filmin jo kolmannen kerran ja silti taas itkin ja nauroin samoissa kohdissa, hehe. Tytärkin piti leffasta oikein kovastikin, joten ei mennyt hukkaan katsominen.

Tiedä mitä tässä illalla vielä keksitään. Herkkuja käytiin ainakin eilen ostamassa sen verran, että niiden voimalla katsoisi useammankin elokuvan, uhh. Vaikka muutama kaverikin katsoisi.

6 kommenttia:

  1. Anonyymi10.3.13

    Piirakka näyttää hyvältä ja onkin jos jättää nuo sinihomejuustot pois;) Olen niin omituinen, että en ole koskaan oppinut syömään sinihomejuustoa. Valkoinen kyllä menee ja vuohenjuusto.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minä taas työntäisin joka paikkaan sitä sinihomejuustoa :D Tosiaan ei tuohon alkujaan kuulukaan koko juusto ja kuminatkin voi jättää pois, jos niistäkään ei pidä.

      Poista
  2. Anonyymi12.3.13

    Kiitoksia ohjeesta! Täytyypä tänään kokeilla :)
    ja HURJAN PALJON ONNEA työllistymisen johdosta!

    VastaaPoista
  3. Anonyymi15.8.13

    Kiitos ihanasta ohjeestasi, oon tehnyt tätä ohjeellasi jo kymmeniä kertoja, vienyt töihin, kotona perheelle tehnyt, jne. kaikki ovat ihan "hulluina" tähän <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Heip! Kiitos kehuista, mukava kuulla, että piirakasta tykätään. Tuo puoliso jopa kielteli laittamasta ohjetta yleiseen jakoon, tämä kun on kuulemma minun salainen reseptini! No ei ole :) Nyt kun sain näin mukavan kommentin, täytyypä laittaa muitakin omasta mielestäni hyviä ohjeita tänne. Olen ajatellut, että ei kai ne ketään kiinnosta :/

      Poista
    2. Anonyymi27.8.13

      Tosiaan kiinnostaa (ihmiset varmaan laiskoja kommentoimaan toisinaan?)ja oon jakanu tätä sun salaista reseptiä työkamuille ja muillekin tuttaville kun ovat niin ihastuneita siihen, kokeilin ite lisätä sipuleihin paiston loppuvaiheessa omena/valkoviinietikkaa lorauksen, kun aittelin et jos sopii kaalipiirakkaankin niin miksei sitten sipulipiirakkaan, ja se ylätys kyllä sopi, joten vielä suurkiitoksein sulle reseptisi jaosta
      <3 Terveisin Lelle :)

      Poista